Garšaugi

<< visi garšaugi

Dižzirdzene ārstnieciskā (Angelica archangelica)

Ēteriskā eļļa no saknēm – šķidrums ar pikantu, dedzinošu garšu un muskusa smaržu. Ēteriskā eļļa no sēklām ir ar delikātu, maigu un ļoti noturīgu smaržu.

Angelica – savdabīgs augs, kam ir spēcīga smarža, salda, pikanta, dedzinoši rūgta garša. Visas auga daļas, var izmantot kā garšvielu. Zaļos dzinumus un lapu kātiņus izmanto kulinārijā un konditorejas rūpniecībā, sakneņus un saknes - kā garšvielu liķieru, dzērienu, vīna, tabakas aromatizēšanai. Saknes - izžāvētas un saberztas pulverī, izmanto kā aromatizētāju konfektēm, pievieno miltiem, cepot bulciņas un kūkas, kā arī gaļas mērcēm un ceptai gaļai. Sēklas izmanto degvīna, mērces, zivju konservu aromatizēšanai. Izmanto arī medicīnā, lai uzlabotu zāļu garšu. No svaigām saknēm un dzinumiem gatavo sukādes, ievārījumus, marmelādi, augu tējas.

Jaunās augu lapas tiek izmantotas kā salāti un garnīru, uzlabojot to garšu un bagātinot ar derīgas vielām. Virszemes daļas tiek plaši izmantota kulinārijā tādās valstīs kā Islande, Norvēģija, Zviedrija, Somija, Anglija, Francija, Amerikas Savienotās Valstis. Jebkura auga daļas izmanto pikantu mērču pagatavošanai..

Ziemeļu tautas, pārtikā lieto briežu pienā vārītus dzinumus.