Garšaugi

<< visi garšaugi

Raudene parastā (Origanum vulgare)

Kulinārijā var lietot gan svaigas, gan kaltētas raudenes lapas kopā ar jaunajiem stublājiem. Bet galvenokārt kaltētas, jo tad šis garšaugs rada daudz lielāku efektu. Plaši tiek izmantota popularitāti guvušo “picas tipa” ēdienu gatavošanā - sausā veidā birdina gandrīz uz katras picas.

Raudene lietojama gan veģetāro ēdienu garšas bagātināšanai, gan arī kā piedeva ceptiem, vārītiem vai sautētiem cūkas, liellopa un jēra gaļas ēdieniem.

Svaigās lapas lielākoties izmanto ēdiena dekorēšanai. Svaiga raudene labi iederēsies salātos, kurus plānots jaukt ar olīveļļu un kuriem pievienoti svaigi malti pipari.

Grieķu virtuvē raudeni visbiežāk izmanto, gatavojot jērgaļas ēdienus. Raudeni plaši lieto arī itāļu virtuvē — gan picu, gan dažādu mērču un makaronu ēdienu pagatavošanā. Šo garšaugu Itālijā jo bieži izmanto reizē ar baziliku.

Raudeni kā garšaugu ievāc pumpurošanās fāzē vai arī īsi pirms tās. Tādējādi ir iespējas iegūt vairākas ražas.